Namuose

Pusryčiai savaitgaliui. Blynai su nostalgija

2016 gegužės 14

Močiutės keptų vaflių – būtent tokio skonio būdavo vaikystės vasaros pas senelius kaime. Ir turbūt kone kiekvieną rytą, jai paklausus, ką šįkart pusryčiams, mes trise sutartinai „širdučių“! Na jos niekad neatsibosdavo. Net ir po keliasdešimt metų. 

Dabar net nežinau širdutes taip prisimenu dėl skonio (valgiau jau senai, bet jis turbūt buvo nepaprastas – suvalgydavom blynų daug daugiau nei daug) ar dėl jų ruošimo ritualų. Kepė jas būtinai vasaros namelyje – nes tik jame buvo krosnis su atvira ugnimi, senoj senoj špižinėj keptuvėj, patepta tikrų tikriausiais taukais.

pixlr_20160514091259872

Ir kaip mes laukdavom namuose prie lango pasirodančios močiutės su širdutėmis! Lėkštė būdavo tuščia, vos spėjus atidaryti duris.

Tiesiog širdutės – tokia legenda! Kad apie ją mes vis dar kalbame, susitikę trys ten vasaromis augę vaikai. Na dar apie senelio desertą – juodos duonos riekę, apšlakstytą vandeniu ir apibarstytą cukrumi. Arba gogel mogel! Ai, beje, pas mane jį namuose vienas vyras vis dar valgo. Ir čia nentas, kuriam dveji su puse:)

Bet apie širdutes. Visai neveltui vienas pirmųjų pirkinių savarankiškai kuriamuose namuose – vaflinė. Tai aišku, visa mistika dingo po pirmosios blynų serijos. Su skoniu viskas tvarkoj, bet ne tik jis svarbiausia.

DSC_0114

Na bet tai nereiškia, kad aš jų nevalgau – lėkštėmis. O ir mažas, jei imu savaitę ir užsimirštu, pats ištraukia keptuvę.

Nuodėmė iš jų nemenka, o kartais taip norisi! Juo labiau, kad vis dažniau pastebiu, jog savijautai balti miltai na tikrai ne į sveikatą.

Ir nors čia apie vaikystę, skanumynus be minties apie kalorijas, bet čia – žymiai sveikesnė įprastų širdučių alternatyva. Jei ne kiaušinis, tai beveik veganiškai. Na tiesa, valgau juos šeimoj viena – skonis ne įprastų širdučių, bet jie tikrai gardūs. Recepte jokio cukraus, o jei vis dėlto trūksta, pabandyk su šaukštu rudojo – labai čia tinka.

DSC_0087

Tau reikės:

  • banano;
  • kiaušinio;
  • 80 g speltos miltų;
  • 20 g kokosų aliejaus;
  • 80 g kokosų pieno;
  • po šaukštelį cinamono ir vanilinio cukraus.

Bananą sutrink (paprasčiausia sutarkuoti tarka) ir jį paeiliui sumaišyk su visais ingredientais nuo viršaus iki apačios. Tiesa, dėl kokosų aliejaus – čia jo reikia skystos versijos. Jei tešlos iškart nenaudosi, aliejų pilk prieš pat kepant, pastovėjęs jis pradės stingti.

DSC_0080

Viskas, kepk kaip įprastus blynus! O kadangi jie čia tokie super sveiki, sakau, anokia nuodėmė prie jų plaktos grietinėlės ir braškių! Na tik jų deja kadrui jau nebeužteko:) O kondensuotu pienu bandžiau suvilioti sūnų. Prisipažįstu, nepavyko.

DSC_0107

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply