Namuose

O kaip gi be imbierinių sausainių?

2014 gruodžio 23

DSC_0123

Imbieras, cinamonas ir gvazdikėliai – bene pirmieji Kalėdų pranašai mūsų namuose, o saujelė dailiai supakuotų imbierinių sausainių – privalomas atributas prie kiekvienos šventinės dovanos. Ir, esu įsitikinusi, šiemet tie sausainiai bus skaniausi už visus kada nors buvusius!

Žinot lengvai bohemišką „Skonio ir kvapo“ arbatinę Vilniaus senamiestyje? Įžymioji „Masalos“ arbata, anyžiniai sausainukai prie kiekvieno puodelio arbatos. Ir imbieriniai sausainiai, dar ir šiandien – visų kepinių su imbieru etalonas.

DSC_0133Manau, ne man vienai. Kiekvienas paragavęs iškart dėl jų pamesdavo galvą, nes jie – kone pirmieji tokie prekyvietėse, pasirodę prieš daugiau nei dešimt metų. Kai net ir imbiero parduotuvėje vargiai surasdavai.

Dar tuomet buvau moksleivė, ir vis dėlto laukti Kalėdų su imbierinių sausainių dėžute kuprinėje buvo labai madinga. O padovanoti tokią švenčių proga – ne juokinga, o išties gera dovana.

Pirmuosius savus imbierinius sausainius pradėjau kepti prieš kokį penkmetį, ir kasmet stengdavausi po truputį artėti prie tų skaniausiųjų skonio. Ir šiemet galiu drąsiai pasakyti: man jau nebedaug trūksta! 

Svarbiausia – prieskonių gausa (čia jų tiesiog negali būti per daug), ir klampusis rudasis cukrus – ne tik dėl spalvos, bet ir dėl savotiško karamelės skonio.DSC_0131

Tiesa, šiemet sausainiai nugulė ne tik ant stalo, kabinome juos ir ant eglutės. Nes tiek Augustas, tiek Totas Batmanas labai smalsūs pačiupinėti, pakramsnoti ir galiausiai nutraukti viską, kas pakabinta ant šakelių. Tad namuose kepti sausainiai, džiovinti citrusai ir imbiero lazdelės – geriausias sprendimas kalėdinei eglei.

DSC_0130Na, o sausainiams naudojau:

  • 450 g miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 3/4 a.š. sodos
  • 1/3 a.š. druskos
  • 3 a.š. džiovinto malto imbiero
  • 2 a.š. cinamono
  • 1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 1/2 a.š. kardamono
  • 1 a.š. kvapiųjų pipirų
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 150 g sviesto
  • 100 g medaus
  • 200 g rudojo drėgnojo cukraus „Farinas“ (galima apsieiti ir su paprastu ruduoju)
  • Kiaušinio

Kambario temperatūros sviestą išsukti su kiaušiniu, cukrumi ir skystu medumi. Kitame inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir visą gausybę prieskonių.

Miltų masę palengva įmaišyti į išsuktą sviestą, kiaušinį ir cukrų.

Labai į naudą tešlai duoti „pailsėti“ – uždengtą indą nuo 2 iki 8 valandų palaikyti kambario temperatūroje.

O po jų – į kočiojimo maratoną! Nors aš asmeniškai labai mėgstu purius, kiek storesnius nei įprasta sausainukus, ši tešla idealiausia – itin ploniems saldėsiams.

Tik nesudeginkite – iš orkaitės (kaop ir įprasta, įkaitintos iki 180 laipsnių) sausainius traukdavau vos po 5-7 minučių, kai šie tik įsibėgėja rusvėti.

Skanaus!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply